Väsyneet tai turvonneet jalat? Pinnallisesta laskimotukkotulehduksesta johtuva kipu? Näkyvät pinnalliset hiusverisuonet?

Melkein kaikilla aikuisilla esiintyy merkkejä pinnallisten laskimoiden muutoksista. Pinnalliset laskimotukkotulehdukset ovat yleisiä ja niitä voi esiintyä sekä suonikohjuista kärsivillä ihmisillä, että niillä joilla ei ole suonikohjuja.

Raskaat, väsyneet, kipeät tai turvoksissa olevat jalat ja näkyvät verisuonet ovat oireita pinnallisista laskimotukkotulehduksista. Fyysisten oireiden lisäksi niillä voi olla myös sosiaalisia ja psyykkisiä vaikutuksia, esimerkiksi siten, että ei halua näyttää jalkojaan niiden ulkonäön vuoksi.

 

Pinnalliset laskimotukkotulehdukset

Laskimot ovat verisuonia, jotka kuljettavat verta takaisin sydämeen. Laskimoissa olevien läppien ansiosta veri voi virrata niissä vain yhteen suuntaan. Yli 60 % veren tilavuudesta sijaitsee laskimoissa. Pinnallisessa laskimotukkotulehduksessa verisolut muodostavat hyytymän, joka sulkee osittain laskimon ontelon.

  • Vaurioitunut alue muuttuu punaiseksi ja tuntuu kuumalta ja kipeältä.
  • Ihon alla saattaa tuntua kipeitä ja kovia kohoumia.
  • Laskimotukkotulehdusta esiintyy tyypillisesti verisuonissa, joissa on suonikohjuja, mutta sitä voi esiintyä myös ilman suonikohjuja.

Suonikohjut

Pinnalliset suonikohjut ovat pinnallisia laskimoita, jotka ovat suurentuneet ja kiertyneet. Ne esiintyvät yleensä ns. hämähäkkisuonien muodossa jalkojen iholla. Vaikka hämähäkkisuonet ovat puhtaasti kosmeettinen ongelma, ne voivat vaikuttaa haitallisesti elämänlaatuun fyysisten, sosiaalisten ja psyykkisten vaikutustensa vuoksi.

Suonikohjut voivat olla riskitekijä pinnallisen laskimotukkotulehduksen kehittymisessä, mikä puolestaan ​​on riskitekijä kroonisen laskimoiden vajaatoiminnan kehittymisessä.

Voiko pinnallinen laskimotukkotulehdus johtaa vakavampaan tilaan?

Pinnallinen laskimotukkotulehdus ei ole vaarallinen tila. Hoitamattomana se voi kuitenkin johtaa krooniseen laskimoiden vajaatoimintaan tai edesauttaa syvien laskimotukkotulehdusten syntymistä. Syvä laskimotukkotulehdus voi vahingoittaa syviä laskimoita, mikä estää veren kulkeutumisen takaisin sydämeen ja johtaa jopa krooniseen kipuun. Puhumattakaan erittäin epämiellyttävistä ja elämänlaatua heikentävistä oireista, kuten jalkojen kivuliaista kohoumista, ihon punoituksesta ja kutinasta, turvotuksesta ja väsymyksestä jaloissa. Jos sinulla on näitä oireita, suosittelemme, että otat yhteyttä lääkäriisi.

Mahdolliset pinnallisen laskimotukkotulehduksen riskitekijät

Jos sinulla on ollut näitä oireita, olet luultavasti miettinyt, mistä ne ovat aiheutuneet. Pinnallisen laskimotukkotulehduksen syntymiselle on useita riskitekijöitä. Suosittelemme, että keskustelet oireista lääkärin, hoitajan tai apteekkihenkilökunnan kanssa parhaan mahdollisen hoidon saamiseksi.

Suonikohjut

Tupakointi

Ylipaino

Raskaus

Pitkäaikainen istuminen tai seisominen

Ikä

Muita riskitekijöitä

  • Aiempi veritulppa tai muu laskimovika
  • Laskimonsisäinen tiputushoito

Mustelmien ja ruhjevammojen lievittäminen ja hoito

Myös mustelmien ja ruhjevammojen syntyminen liittyy verenkierron tilaan. Mustelmia voi tulla kaikille esimerkiksi kotitapaturmien, kaatumisten ja urheiluvammojen yhteydessä. Niitä syntyy herkemmin jos laskimot ovat heikossa kunnossa. Tapaturman yhteydessä suonikohjut voivat edistää mustelmien syntymistä ja aiheuttaa jopa verenvuotoa.

Monet ruhjeet syntyvät urheilun yhteydessä

Yleisimpiä mustelmien ja ruhjevammojen aiheuttajia ovat tapaturmat kodin ympäristössä ja urheillessa. Mustelmat aiheuttavat ihon värimuutoksia ja iho on usein kipeä ja turvoksissa. Vaikka kehomme korjaa mustelmat ajan kanssa itsestään, voidaan paranemista tukea myös lääkehoidolla.